image-0.02.01.5acd417d2f440b5e566ce9eeff11fe935955a28f1bb2ebd7f7beae8bd8d99f83-V.jpg

Sajam udruga i Potraga za blagom

Hrvatska volontira 2018

Društvo Naša djeca grada Gospića

Gospić

Tamara Lujić

0994104951

dndgospic@gmail.com

Budačka 12, Jasikovačka

U petak, 25. održavao se Sajam udruga koji je okupio brojne Udruge na području grada Gospića, a i šire, te su sve Udruge imale priliku pokazati svoj rad. Bilo je tu udruga koje se bave starim zanatima, novim tehnologijama i izumima (zaista je fascinantno vidjeti kako cvijeće raste samo uz pomoć vode i frekvencije tona), do Udruga koje se bave djecom, pustolovnim načinom odgoja i obrazovanja mladih, do onih koji su zaslužni kada budemo trebali pomoć u planinama. Zaista široka paleta Udruga i vrijedilo ih je posjetiti na svaki štand. Osim štandova, odvijala su se predavanja, paralelno za studente Veleučilišta i za organizatore volontiranja (Udruge). Drugo predavanje, ono za Udruge, osmislili smo i pripremili mi, DND Gospić i LVC Gospić, gdje smo prezentirali svrhu i potrebu volonterskih centara i svrhu i potrebu Lokalnog volonterskog centra Gospić. Naša je predsjednica, Sanja, započela je ovu zanimljivu prezentaciju kratkim presjekom povijesnog razvoja VC. Zatim smo s povijesti prešli na sadašnjost u kojoj se odvija rad i našeg LVC-a. Tamara je nastavila prezentaciju o bitnoj dokumentaciji koja je, bitna u svakom ciklusu menadžmenta volonterstva. Razgovarali smo o već pomalo znanoj temi, no uvijek je dobro ponekad podsjetiti se zašto je bitna dokumentacija, ako se Udruga bavi volonterstvom. Na kraju smo ugodno razgovarali o iskustvima i prilikama za nova umrežavanja.

Drugi dio Sajma, odvijao se nakon svečanog otvaranja, kojemu je prisustvovala i ravnateljica Ureda za udruge Vlade RH, gđa Helena Beus.  Na panel raspravi raspravljalo se o povijesti volonterstva, svrsi volonterstva, razvoju volonterstva u Lici, zanimljivostima o edukacijama ali i onim lošim stranama koje u buduće treba popravljati. Rasprava je bila jako zanimljiva i panelisti su bili izvrsni sa svojim argumentima i grupnim zaključcima. Nakon Panel rasprave, pozvani smo na pokaznu vježbu GSS stanice Gospić koja je upriličila spašavanje unesrećene osobe s visina. Dečki su zaista vrhunski odradili posao. Sajam je trajao do 14:00 a završio je radionicama za djecu. Djeca su mogla odigrati igre, izraditi nakit…

26. slijedio Kros Jasikovac. Budući da se Kros organizirao već četvrtu godinu, DND i Pčelice su svojim igrama dale doprinos, kako bi djeca koja su došla gledati svoje prijatelje u natjecanju, ali i sami mali natjecatelji nakon trke mogli brže i zabavnije dočekati proglašenje pobjednika i podjelu medalja. Naša zadaća je bila zabava za svu djecu koja su se nalazila taj dan u Jasikovcu.  Nakon proglašenja pobjednika, DND je pozvao svu djecu da se priključe u potrazi za blagom. Igra koja je već znana djeci, s nestrpljenjem su je dočekali. Ove godine smo malo promijenili sadržaj igre, te su djeca u grupama zajedno s volonterima šetali po Jasikovcu i tražili zadane predmete. Morali su pronaći: neobični kamen, list koji je netko grickao, nešto čupavo, okruglo, plavo, crveno itd… različitih su predmeta djeca pronalazila i bilo je zaista puuuno različitih sakupljenih dokaza. Dobro smo se zabavili i naigrali. 

 

Broj volontera : 16

Početak volontiranja: 25.05.2018. 09:00

Kraj volontiranja : 26.05.2018. 16:00

Vrijeme volontiranja : 9:00 - 14:00, 10:00 -15:00

Ukupno sati: 70.00

Otvoreno za volontiranje: Volonteri su dobrodošli!