large_img_151930.jpg

Projekt suhozid - gradnja bunje u školskom dvorištu

Hrvatska volontira 2018

Osnovna škola Grohote

Grohote

Mirela Mijić

021654112

ured@os-grohote-solta.skole.hr

Podkuća 28, 21430 Grohote, otok Šolta

Cilj izgradnje bunje je njegovanje nematerijalne baštine svoga zavičaja s naglaskom na prenošenje vještine suhozidnog graditeljstva u kamenu bez upotrebe vezivnog sredstva. Razvojem praktičnih vještina kroz korelaciju svih nastavnih predmeta, učitelji OŠ Grohote ne čekaju kurikularnu reformu, nego je promjenama metoda svoga rada sami stvaraju.

Prva faza  edukacijskog projekta je započela u ponedjeljak 14. svibnja 2018. i trajala je do petka, 25. svibnja - zajedno s popratnim poslovima čišćenja terena i osiguravanja ostsalih uvjeta. Izgradnja krova nastavit će se početkom sljedeće školske godine.

Interes učenika i učitelja za učenje je veliki, a suhozidno graditeljstvo vježbali su uz pomoć stručnih voditelja Udruge 4 GRADA Dragodid Filipa Bubala, Andriana Nigoevića i Mislava Tovarca.

Škola je pronašala i nekoliko šoltanskih majstora koji vladaju vještinom suhozidne gradnje, a  gospodin Mijo Blagaić se i aktivno uključio.

Veliki je interes i roditelja polaznika radionice koji posjeduju iskustvo i ljubav prema suhozidnoj gradnji. Roditelji Mladen Cecić iz Grohota i Ivan Bezić iz Gornjeg Sela te Neno Blagaić iz Maslinice, koji je donirao i dio kamena, svoja iskustva u gradnji suhozida rado će prenijeti na mlade generacije od kojih su neki već pokazali zavidan interes.

Nastavak je ovo prošlogodišnjeg projekta kojega su s učenicima OŠ Grohote provodili isti suradnici pri čemu su učenici, učitelji i roditelji iskazali veliki interes za nastavak suradnje i praktičnu provedbu.

Zahvaljujemo Udruzi Zlatna Šoltanka te dugogodišnjoj suradnici, voditeljici GKMM Knjižnica Grohote, Željki Alajbeg koji su nam omogućili kontakte sa starim šoltanskim majstorima suhozidne gradnje i otkrili mlade zaljubljenike u ovu vještinu među roditeljima naših učenika.

Zahvaljujemo:

- Školskoj liječnici Ini Petric koja je osigurala i pripremila smještaj u Rogaču za volontere i voditelje

- Miji Blagaiću koji je rado dijelio svoje iskustvo s našim učenicima i volonterima

- Ivani Radovani i Hrvoju Vuletiću iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu na stručnoj pomoći, savjetima, strpljenju i podršci

- tvrtci Colas Hrvatska d.d. koja je donirala i dopremila kamen za prvu fazu radionica

- roditelju učenice 2. razreda Danijelu Mustiću i njegovoj tvrtci DAMUS LAPIS d.o.o. iz Grohota za donaciju građevinskih radova u školskom dvorištu

- kumovima škole u projektu Ekoškole, Kalebić d.o.o. i Kamenavila d.o.o. za donaciju građevinskih radova na pripremi terena za gradnju bunje

- tvrtci Klaritac d.o.o. koja će osigurati kamen za jesenske radionice

- Vijeću roditelja OŠ Grohote

- Basiliji d.o.o. i direktorici Tihani Glavurtić, koja je omogućila svom djelatniku Mladenu Ceciću sudjelovanje na radionici u četvrtak, 17.5.2018. u njihovo radno vrijeme

- Milivoju Burici koji nam je ispričao stare suhozidne priče i iskustva te ustupio neke svoje stare dokumente

- tehničkom osoblju OŠ Grohote  koje je obavilo pripremene i završne radnje kako bi se osiguralo sve za radionice

Radujemo se nastavku gradnje i radionica na jesen 2018!

Broj volontera : 37

Početak volontiranja: 14.05.2018. 08:00

Kraj volontiranja : 25.05.2018. 15:00

Vrijeme volontiranja : 7-15

Ukupno sati: 880.00

Otvoreno za volontiranje: Otvoreno za sve stanovnike otoka Šolte i volontere Udruge 4 grada Dragodid!