41585520_1823303641040415_7634211889404182528_o.jpg

Zelena čistka - World Cleanup Day, 21. rujna 2019.

Hrvatska volontira 2019

Žmergo

Opatija

Paulina Perušina

051 271 459

info@zmergo.hr

Jurja Dobrile 12

Problem gomilanja otpada na divljim odlagalištima sve je veći, a većina divljih odlagališta sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada. Broj takvih odlagališta u čitavom je svijetu zabrinjavajuće velik, što je potaknulo volontere na akciju globalnih razmjera i organizaciju Svjetskog dana čišćenja. 

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno mogu utjecati na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, dok su u ljetnim mjesecima često i izvori požara. 

Zelena čistka već osmu godinu u nizu okuplja volontere iz čitave Hrvatske u rješavanju ovog zajedničkog problema. U čišćenju divljih odlagališta otpada svake godine sudjeluju brojne udruge, odgojno-obrazovne institucije, planinari, ronioci, te mnoge institucije i prijatelji akcije. 

Zelena čistka, u sklopu globalnog pokreta „Let's do it! World!“, dio je najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva. Preko 350.000 volontera iz Hrvatske je u posljednjih 7 godina sakupilo približno 30.000 tona otpada na području cijele države. Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina otpada su pokazatelj sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da je još puno posla pred nama.

Također, Zelena čistka ne treba biti percipirana samo kao akcija čišćenja, već kao rezultat cijelogodišnjih aktivnosti s kojima mnoge organizacije nastoje kroz razne aktivnosti i programe educirati građane o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja. 

Broj volontera iz godine u godinu pokazatelj je dobre volje i ekološke osviještenosti dijela građana Hrvatske i potrebe vraćanja odnosa čovjeka i prirode u ravnotežu.

Kartiranje divljih odlagališta otpada moguće je putem službene aplikacije TrashOut. Kartirati može svatko, potrebno je samo preuzeti mobilnu aplikaciju TrashOut s Google Play ili App Store-a, prošetati se kritičnim lokacijama te objaviti fotografiju uz opis i količinu otpada putem mobilne aplikacije. Krajnji rezultat je interaktivna karta čitavog svijeta s markiranim divljim deponijima koji čekaju svoje čišćenje. 

 

Još uvijek se na akciju mogu prijaviti svi zainteresirani, pojedinci, škole, institucije, fakulteti, gradovi i općine. Prijavnice se nalaze na web stranici: Pridruži se Svjetskom danu čišćenja!

Zainteresirani će klikom na interaktivnu kartu dobiti uvid koje su se jedinice lokalne samouprave ili odgojno-obrazovne institucije već prijavile. 

 

Vidimo se 21. rujna na nekoj od lokacija!

 

Broj volontera : 50000

Početak volontiranja: 21.09.2019. 11:47

Kraj volontiranja : 21.09.2019. 11:47

Vrijeme volontiranja : 9:00 - 14:00

Ukupno sati: 250000.00

Otvoreno za volontiranje: Još uvijek se na akciju mogu prijaviti svi zainteresirani, pojedinci, škole, institucije, fakulteti, gradovi i općine. Prijavnice se nalaze na web stranici: zelena-cistka.org Zainteresirani će klikom na interaktivnu kartu dobiti uvid koje su se jedinice lokalne samouprave ili odgojno-obrazovne institucije već prijavile, zajedno s kontaktom lokalnog koordinatora akcije.