biciklsti

Bike&Like Latinovac - Bicikliram i volontiram u Latinovcu

Hrvatska volontira 2015.

Eko centar Latinovac

Čaglin

Andrea Rutnik

0989782928

ekocentarlatinovac@gmail.com

Latinovac 11, 34350 Latinovac

Bike&Like Latinovac: bicikliram i volontiram u Latinovcu

VAŽNO! ZBOG NAJAVE KIŠE I GRMLJAVINSKOG NEVREMENA VOLONTERSKE AKCIJE PREBAČENE NA SLIJEDEĆU SUBOTU 30.5.2015.

Dragi ljubitelji volontiranja, vožnje na dva kotača, aktivnog odmora, zabave i druženja!

Pozivamo vas da nam se 23. svibnja 2015. godine pridružite u proljetnoj vožnji biciklima Zelenom stazom i volonterskoj akciji koju organiziraju Zaklada Slagalica i Eko centar Latinovac.
Pod sloganom „Zajedno smo jači“ ove godine smo dio velike manifestacije Hrvatska volontira i stoga u subotu, 23. svibnja 2015. godine dođite volontirajte, biciklirajte i aktivno se posvetite prirodi zajedno s nama!
Oni iskusniji u sklopu volontiranja mogu uživati u lijepoj i izazovnoj brdovitoj vožnji na dva kotača kapilarnom stazom Duboka te u postavljanju oznaka na stazi, a oni koji su željni aktivnog odmora na dvije noge u prirodi imat će mogućnost sudjelovati u volonterskim aktivnostima čišćenja vrela pitke vode Grujino brdo i iscrtavanja karte kapilarne staze na imanju Livadak.
Nakon svega slijedi druženje uz kavu i zajednički ručak.

Program događanja

10:00 sati okupljanje u Latinovac
10:00-14:00 Volonterske akcije: a) bicikliranje i održavanje biciklističke kapilarnoj staze Duboka, duljina staze 18,5 km; b) šetanje i čišćenje kapilarne šetačke rute prema vrelu Grujino Brdo, duljina staze 2,5 km. 
14:00 sati Zajednički ručak i druženje na imanju Livadak
Iza 17,00 sati: Odlazak iz Latinovca

O biciklističkoj ruti
Zelena kapilarna staza Duboka prolazi raznolikim terenom te predstavlja pravi užitak za iskusnije bicikliste.
Kapilarna staza je duga 18,5 km a potrebno vrijeme je oko 2 sata (za iskusne vozače) ili 3-4 sati (za manje iskusne ili one s isključivo ravničarskim iskustvom). Vožnja se ne preporuča ako nemate terenski bicikl s besprijekornim kočnicama. Kaciga i reflektirajući prsluk su obavezni! Staza slijedi put Latinovac-Milanlug-Jasik-Duboka-Izvor „Svetinja“-Duboka-Milanlug-Latinovac i odlična je za uživanje u prirodi. Umjerena uzbrdica duga oko 3 km pruža očaravajući panoramski pogled prema dolini i brežuljcima na zapadu.
Staza jednim kraćim dijelom izlazi na županijsku cestu koja nije previše prometna, ali se ipak treba paziti. Nakon kratkog vremena ponovno ste natrag u prirodu i vraćate se ka Latinovcu.

Broj volontera : 40

Početak volontiranja: 30.05.2015. 10:00

Kraj volontiranja : 30.05.2015. 14:00

Vrijeme volontiranja : 10-14

Ukupno sati: 4.00

Otvoreno za volontiranje: Korisne informacije za volontere: • Ukoliko ste raspoloženi za šetnju i aktivan odmor uz rad na održavanju okoliša oko vrela slatke vode Grujino Brdo i za slikanje karte ponesite duboke cipele ili gumene čizme, radne rukavice i udobnu odjeću. Sudjelovanje u ovom dijelu akcije je pogodno za sve u kategoriji lake fizičke spreme. • Ukoliko ste raspoloženi za bicikliranje, obnavljanje starih i postavljanje novih znakove kapilarna staza je prikladna za brdske bicikle i osobe malo bolje fizičke spreme ili sa puno entuzijazma koji ju može dijelom nadomjestiti. Svakako ponesite kacigu, biciklističke rukavice i reflektirajući prsluk zbog nekoliko brdskih šumskih spustova i kratkog preklapanja dijela staze s magistralnom cestom. Ukoliko nemate vlastiti bicikl u Zelenom centru ima nekoliko kvalitetnih brdskih bicikala i kaciga na posudbu za volontersku akciju - tko se prvi javi njegova djevojka. • Ponesite osmjeh i puno dobre volje za druženje!