test

Pripovjedač/ica priča za laku noć

Hrvatska volontira 2015.

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić

Rijeka

Ksenija Vičić

091 514 82 68

strukovna.udruga.portic@ri.t-com.hr

Trg sv Barbare 5

Odlazak u bolnicu predstavlja za većinu ljudi, a posebice za djecu traumatičan događaj jer je praćen neizvjesnošću i neugodnim emocionalnim stanjima zbog odvajanja od primarne sredine, bolesti, straha od medicinskih postupaka i ishoda liječenja. Poznato je (Kudek Mirošević, 2002., 2009., Prstačić, 2003.) da na ishode liječenja pozitivno utječe kreativna ili art terapija tj. upotreba umjetnosti u terapijske svrhe. Pričanje izabranih priča i bajki može djeci pomoći u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a napose u uvjetima njihove hospitalizacije. Problemske slikovnice mogu pomoći u rješavanju manjih problema, jer slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca se uče nositi s vlastitim problemima. 

Udruga za promicanje dobrobiti djece 'Portić' odlučila je organiziranim volontiranjem uz sustavnu stručnu podršku doprinijeti ublažavanju negativnih pojava pri hospitalizaciji djece smještene u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci. Želju za volontiranjem u ovu svrhu su izrazili studenti humanističkih, društvenih ali i prirodnih usmjerenja te profesionalci odgajatelji i učitelji, a priključuju se i drugi zainteresirani pojedinci.

Provedbi ovog projekta prethodi trodnevna edukacija za volontere. Tijekom projekta kontinuirano se provodi supervizija volontera i sustavna evaluacija učinaka pripovijedanja priča. Osim ove evaluacije, projekt procjenjuju volonteri koji pripovijedaju priče djeci kao i organizatori koji prate provedbu planiranog programa. Realizacijom ovog projekta, 50-ak djece koja se nalaze ili su se nalazila na liječenju u Odjelima Onkologije i Hematologije, Kirurgije i Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije u Dječjoj bolnici Kantrida s manje straha iščekuju ishode liječenja te u manjoj mjeri iskazuju negativna raspoloženja.

Roditelji djece, medicinsko osoblje s toga odjela kao i uprava bolnice podupiru ovu inicijativu i svjedoče o ukupnom pozitivnom ozračju kojeg je ovaj projekt unio u okruženje bolnice. Istodobno ova inicijativa ima podršku od Grada i njihovih odjela, Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb i Odjela za odgoj i školstvo.

Na ovaj način se razvija nova snaga u zajednici – volonterska snaga koja svojim djelovanjem doprinosi jačanju marginaliziranih društvenih skupina, u ovom slučaju djece na dugotrajnom liječenju u bolnici.

Broj volontera : 0

Početak volontiranja: 28.05.2015. 17:00

Kraj volontiranja : 28.05.2015. 18:00

Vrijeme volontiranja : 17:00-18:00

Ukupno sati: 1.00

Otvoreno za volontiranje: Tijekom volonterskog tjedna možeš se informirati u Portiću o tome kako postati naš volonter/ka. Da bi postao/la Pripovjedač/ica priča potrebno je proći edukaciju koju održvamo dvaput godišnje. Prati naše web stranice i facebook za više informacija o terminima edukacije i postani i ti Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida! Ispunjenu prijavnicu za volontiranje pošalji na naš e-mail ili se samo prijavi na: strukovna.udruga.portic@ri.t-com.hr