CIMG0452.JPG

Otvorimo srce za starije

Hrvatska volontira 2016.

Udruga za psihosocijalne potrebe Amadea

Đakovo

Verica Fadiga

031/814-920

amadea-dj@hi.t-com.hr

Frankopanska 5c, Đakovo

U sklopu manifestacije Hrvatska volontira, održan je 20. svibnja 2016 godine na ljetnoj terasi Centra Amadea ispred kipa BDM, susret generacija. Nakon pozdravnog govora s. Natalije, voditeljice Centra, u kojem je ona  srdačno pozdravila sve prisutne goste iz Budrovaca, Selaca, Satnice, Doma umirovljenika Đakovo te velečasnog Domazeta i ostale drage nam goste, svi su zajedno u okviru svibanjskih pobožnosti posvećenih BDM, pjevali  prigodne pjesme Gospi u čast i izmolili Lauretanske Litanije.                                                                                                                       

Vlado Matković iz Selaca je na izvornom šokačkom jeziku koji se danas može čuti još samo u starosjedioca poznih godina, govorio o narodnim običajima za vrijeme proslava blagdana Duhova (Duova ili Duva) i Ljelja ili slavonskih kraljica. One u proljeće, o blagdanu Duhova odjevene kao kraljice obilaze selo i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i plesa sa mačevima. Najuočljivija razlika šokačkog i hrvatskog književnog jezika jest melodika. Šokac, primjerice, u svom govoru nikada ne rabi slovo “h”. Tako pravi Šokac ne izgovara riječ hlad nego lad, hrana je rana, a hlače su lače.                                                                                                          Zatim  je voditeljica ovoga susreta koji se tradicionalno održava svake godine, Ivana Škegro najavila zabavni program, igre bez granica. Igre su bile veoma zabavne što je vidljivo iz burnog aplauza i smijeha koji je nakon njih uslijedio. Na kraju su opet svi zajedno zapjevali poznate pjesme iz naše mladosti i završili ovaj nezaboravni susret uz druženje i kavu. Ovaj susret, svi će još dugo pamtiti sve do slijedećeg susreta kojeg željno iščekuju.

Broj volontera : 15

Početak volontiranja: 20.05.2016. 13:00

Kraj volontiranja : 20.05.2016. 16:00

Vrijeme volontiranja : 13-16h

Ukupno sati: 62.00

Otvoreno za volontiranje: Ako ste spremni otvoriti svoje srce i pokloniti ga na nekoliko sati starijima, dođite u Centar Amadea, Frankopanska 5c, Đakovo 20.05.2016. od 13,00 -16,00 h. Biti će dovoljne spremne ruke, vedar osmjeh i dobra volja :) S radošću Vas očekujemo!