DSC_5550.JPG

Pokret nenasilja

Hrvatska volontira 2016.

Udruga Amazonas

Zaprešić

Iva Zelić

0989142825

iva@amazonas.hr

Ljudevita Gaja 2

Kampanja Pokret nenasilja provodila se u okviru projekta "Tribo moderna - capoeira za toleranciju i nenasilja".

Projekt provode Udruga Amazonas i Centar za mladež Zaprešić s ciljem širenja i promocije mira i nenasilja u lokalnoj zajednici putem plesno borilačke vještine capoeire. Cilj kampanje bila je dodatna promocija nenasilnog riješavanja sukoba i važnosti tolerancije u svakodnevnoj okolini.

Kampanja se provela od 11. svibnja u OŠ Nikole Tesle u Rijeci, 12. svibnja u OŠ Petra Zrinskog u Zagrebu, 24. svibnja u OŠ Augusta Cesarca u Zagrebu te 17. svibnja, unutar "Hrvatska volontira" u OŠ Ljudevita Gaja u Zaprešiću. 

Kampanja u Oš Ljudevita Gaja u Zaprešiću provela se 17. svibnja, od 9:00 do 11:00 sati,a sastojala se od dvije cjeline:

TOČKE NENASILJA U ŠKOLI 

1. točka: ZAJEDNIČKI CRTEŽ NENASILJA  - 2 volontera

(djeca su iz kutije izvlačila pojamove vezan uz nenasilje/toleranciju te su taj pojam trebali likovno izraziti na velikom hammer papiru; crteži su se nadovezivali jedan na drugi te je konačni produkt bio oslikan zajednički crtež nenasilja koji je škola stavila na pano)

2.točka: SEKVENCA MIRA - 2 volontera

Korisnik/ica projekta (djeca uključena u treninge capoeire) uz pomoć voditelja/ice pokazali su jednostavnu sekvencu sa osnovnim capoeira pokretima. 

3. točka: KOLO SREĆE  - 2 volontera

Učenici/ice su okretali kolo sreće te okretanjem kola su dobivali različite zadatke napisane na kolu. Npr: Reci pet pozitivnih osobina koje ima osoba do tebe, pohvali osobu do sebe, osmisli pozitivan pozdrav s nekim prijateljem/icom te prezentiraj pozdrav itd.

RADIONICE U RAZREDIMA 

MEMORY kartice nenasilja  - Provodila se u 3. razredu. Provodila su je dva volontera. Učenici/ice su dobili prazne kartonske kartice na je bio upisan neki pojam vezan uz nenasilje, radillo se u paru i svaki par je dobio po 2 kartice s istim pojmom. Parovi su zatim osmislili ideju kako će prikazati taj pojam i prenijeli su to na prazne kartice, u dva primjerka. Završetkom ove radionice dobili smo MEMORY igru nenasilja koja ostaje razredu i školi na daljnje korištenje.

RIJEŠI SUKOB MIRNIM PUTEM  - Provodila se u 5. razredu. Provodila su je 2 volontera. Učenici/e su dobili situaciju sukoba te su u grupama osmislili mini predstavu kako riješiti taj sukob na nenasilan način. 

Mala debata TOLERANCIJE - Provodila se u 7. razredu. Provodila su je 2 volontera. Bila je to radionica na temu tolerancije i prihvaćanja različitosti organizirana kao debata između učenika.

Učenici/e koje su sudjelovale na sve tri točne nenasilja dobili su tribo moderna narukvice (zelenu, žutu i plavu) Oni koji su skupili sve tri boje dobili su mini poklon - blok, olovku i labelo.

U kampanji je sudjelovalo 7 volontera/ki. 6 ih je bilo na radionicama, a jedna osoba je fotografirala akciju. 

U kampanju je bila uključena i volonterka Europske volonterske službe Tania Cabral. 

 

Broj volontera : 7

Početak volontiranja: 17.05.2016. 09:30

Kraj volontiranja : 17.05.2016. 11:00

Vrijeme volontiranja : ujutro 9.30 do 11, popodne 15.30 do 15.50

Ukupno sati: 14.00

Otvoreno za volontiranje: Dragi volonteri i volonterka, Pozivamo Vas da nam se pridružite u Kampanji "Pokret nenasilja" u OŠ Ljudevita Gaja u Zaprešiću, 17. svibnja od 10 do 13 sati. Kampanja će se sastojati od info punktova i radionica u razredima kojima je cilj osvijestiti djecu i mlade o važnosti tolerancije i zajedničke promocije nenasilja u njihovoj okolini. Potrebno nam je četiri volontera/ke, a javiti nam se možete na e - mail: iva@amazonas.hr ili na mob: 098 914 2825. Vidimo se! Udruga Amazonas