Here

Okrugli stol u okviru projekta Hear me out

Hrvatska volontira 2016.

Udruga socijalnih radnika

Zadar

Josip Vidov

023250830

info@vczd.org

COIN Zadar- Put Murvice 16, 2.kat

Volonterski centar Zadar  18. svibnja organizirao je okrugli stol, u sklopu provedbe EU projekta "Hear me out - podizanje svijesti i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje osoba s oštećenim sluhom".

Okrugli stol pod nazivom – "Što možemo učiniti da bi poboljšali kvalitetu života osoba s oštećenim sluhom?" – bio je osmišljen kao podjela iskustava u smislu pomoći ovoj ciljanoj skupini putem volontiranja.

U diskusiji su sdjelovali i volonteri studenti te njihova kooridnatorica, gđa Vilma Kotlar koja je navela pozitivna i negativna iskustva volontiranja, prema mišljenju volontera. Iako prednjače pozitivna iskustva, negativan se odnose na neorganiziranost pojedinih organizatora volontiranja.

U diskusiji je izneseno kako na sveučilištu postoji volontiranje i u okviru nastave na kolegiju „Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom“ koji se provodi od akademske godine 2012/2013. Dosad je bilo uključeno 22 studenta, tj. 11 parova po dva studenata od kojih je jedan bio osoba s poteškoćom. Prolaze kroz različite oblike invaliditeta u tijeku nastave.

Prema podacima Volonterskog centra Zadar, navedeno je da su studenti najbrojnija kategorija volontera, no izniman je broj uključenih učenika, posebice srednjih škola, ali i osnovnih koji volontiraju u sklopu svojih školskih volonterskih klubova.

S obzirom da je u sklopu provedbe projekta "Hear me out" bila organizirana edukacija za volontere koji žee naučiti znakovni jezik, na okruglom stolu je bilo izneseno kako volonteri koji su prošli edukaciju znakovnog jezika dolaze na sastanke udruge kako bi mogli vježbati hrvatski znakovni jezik. Upravo ova edukacija je imala za cilj omogućiti volonterima učenje nove vještine kako bi mogli pomoći osobama s oštećenjem sluha u njihovim svakodnevnim aktivnostima tj. preprekama s kojima se susreću.

Nadalje, vezano uz sam projekt koji je bio usmjeren na stvaranje mogućnosti za zapošljavanje osobama s oštećenjem sluha, na okruglom stolu se govorilo i o volontiranju koje pridonosi zaposlenju. Osim putem razvoja novih dodatnih znanja i vještina te širenja socijalne mreže, ujedno i pravno, u smislu stjecanja prava na  Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje. Potvrda se može izdati svim volonterima koji su dugoročno volontirali što se prema Zakonu o volonterstvu, smatra duže od tri mjeseca.

 

Projekt "Hear me out" rezultat je uspješne suradnje projektnih partnera Zadarske županije, Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Udruge osoba oštećena sluha Zadar, i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE (nositelja projekta), te suradnika na projektu Volonterskog centra Zadar i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Zadar.

Broj volontera : 10

Početak volontiranja: 18.05.2016. 13:00

Kraj volontiranja : 18.05.2016. 15:00

Vrijeme volontiranja : 2

Ukupno sati: 20.00

Otvoreno za volontiranje: