Reklama.jpg

Prekinite šutnju!- Zatražite podršku!

Hrvatska volontira 2016.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Zagreb

Ana Šeničnjak

0951997958

npc.volonteri@gmail.com

Zagreb

Volonteri Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja (Udruga za podršku žrtvama i svjedocima), organizirali su u subotu, 21. svibnja, akciju podizanja svijesti građana i građanki o postojanju podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela te informiranja građana o potrebi prijave kaznenih djela i građanskoj hrabrosti u centru Grada Zagreba (Zrinjevac i Cvjetni trg).

Cilj ove akcije je bio postići veću informiranost građana o pravima žrtava i svjedoka kaznenih djela u Republici Hrvatskoj, upoznati ih sa radom Nacionalnog pozivnog centra (NPC) i objasniti važnost pružanja sveobuhvatne podrške te nužnost promicanja socijalne osjetljivosti.

Proveli smo 3 vrste aktivnosti kroz koje smo ostvarili zadane ciljeve. Koristili smo  anketu, multimedijalne alate, informiranje dijeljenjem letaka te upitnik o građanskoj hrabrosti.

Kroz anketu smo ispitali građane, njih 30-ak, što oni misle o sustavu podrške žrtvama i svjedocima u RH, što bi učinili da se nađu u ulozi žrtve ili svjedoka, kome bi se obratili te jesu li upoznatim sa radom NPC-a i drugih civilnih organizacija. 

Upitnikom o građanskoj hrabrosti smo obuhvatili 20-ak dobrovoljaca kojima se zadala neku zamišljenu situaciju te smo ih tražili da nam odgovore kako bi reagirali u zadanoj situaciji i jesu li spremni pomoći.

Posljednja aktivnost je bila informiranje o radu NPC-a dijeljenjem letaka uz objašnjenje o njegovoj povijesti, djelokrugu, radnom vremenu, statistici poziva, suradnji s drugim institucijama i organizacijama civilnog društva i mogućnosti volontiranja. Podijelili smo letke 300-njak građana i građanki.

Kroz sve navedene aktivnosti promicali smo značaj volontera u radu sa žrtvama i svjedocima te dobrobiti volontiranja u području borbe za ljudska prava.

Osim volontera Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, provedbi aktivnosti se priključila i jedna osoba iz poslovnog sektora.

Rezultati aktivnosti:
1.) 300 građana i građanki Zagreba informirano o postojećoj podršci žrtvama i svjedocima u RH kao i djelatnostima Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i djelokrugu 116 006 linje.
2.) 30 osoba ispitano o stavovima vezanim uz sustav podrške žrtvama i svjedocima što je zabilježeno audio-video zapisom.
3.) 20 osoba educirano o pojmu građanske hrabrosti.

Broj volontera : 10

Početak volontiranja: 21.05.2016. 10:00

Kraj volontiranja : 21.05.2016. 15:00

Vrijeme volontiranja : 10-15

Ukupno sati: 50.00

Otvoreno za volontiranje: