test

Pružanje podrške korisnicima Poludnevnog boravka CeDePe-a Zagreb u aktivnostima svakodnevnog života

Hrvatska volontira 2017

CeDePe Zagreb

Zagreb

Dragana Veldić Šarić

095/9056257

dragana@cedepe.hr

Zahradnikova 12

Usluga poludnevnog boravka uključuje rehabilitacijske postupke, edukativne aktivnosti, radne aktivnosti, psihosocijalnu podršku, aktivnosti slobodnog vremena, prehranu i prijevoz.

Aktivnosti poludnevnog boravka su:

  • produktivne aktivnosti pomoću kojih se unutar boravka pokušava simulirati uvjete radnog mjesta i motivirati korisnike te omogućiti zadovoljstvo koje proizlazi iz zadanog, strukturiranog i ciljanog rada. Budući da se govori o odraslim osobama, rad je jedna od njihovih glavnih potreba koja je nezadovoljena u svakodnevnom funkcioniranju. Produktivne aktivnosti uključuju izradu i prodaju uporabnih predmeta; izradu recikliranog papira i izradu didaktičkih igračaka.
  • kreativne radionice u kojima osobe sa težim motoričkim oštećenjima, kao i s oštećenjem govora mogu komunicirati s okolinom i izražavati svoje osjećaje, želje i stanje kroz kreativan rad. Za razliku od produktivnog rada, kreativni rad je slobodna aktivnost vođena imaginacijom i kreativnošću korisnika s minimalnom tehničkom pomoći djelatnika.
  • trening aktivnosti svakodnevnog života gdje se tijekom djelovanja u svim aktivnostima potiče ispravan slijed i radi se na finim i grubim komponentama pokreta. Trening se provodi nespecifično radom na komponentama a ne nužno radom na samoj aktivnosti (u produktivnom i kreativnom radu, rekreacijskim aktivnostima). On također obuhvaća direktni trening – hranjenje, uporaba pribora, kuhanje kave, pospremanje i priprema stolova za planiranu aktivnost, kuharska radionica, uporaba pribora, pranje suđa, čišćenje, uporaba invalidskih kolica, uporaba toaleta, pranje ruku, mobilnost u lokalnoj zajednici, uporaba kompjutera, odlazak u trgovinu, upravljanje novcem.
  • rekreativne aktivnosti koje se provode u prostoru i izvan prostora udruge. To su: radionica Capoeire, dramska radionica, društvene igre, boćanje, šetnje, izleti.
  • Radionica samozastupanja – provodi se u trajanju od 30 minuta, a nudi mogućnost razvoja komunikacijskih vještina i zagovaranju vlastitih prava
  • IT tečaj koji predstavlja neformalni oblik educiranja osoba s motoričkim teškoćama o mogućnostima i funkcijama osobnog računala na osnovnoj razini. Korištenje prilagođene računalne opreme (tipkovnice, miša, touch screen monitora).

S obzirom na navedeno, volonteri će prema vlastitim afinitetima sudjelovati u sljedećim aktivnostima:

. sudjelovanje u produktivnim aktivnostima/kreativnim radionicama- individualni i grupni rad uz podršku stručnog tima

- mobilnost u lokalnoj zajednici- podrška korisnicima u korištenju javnog prijevoza, odlazak na izlet na Bundek/centar grada

- odlazak na bazen Utrina- podrška u aktivnosti korisnicima uz upute stručnog tima

- odlazak u trgovački centar- podrška korisnicima u kretanju/orijentaciji/upravljanju novcem

- individualni rad na računalu s korosnicima prema uputama stručnog tima- osnove rada na računalu

Broj volontera : 10

Početak volontiranja: 22.05.2017. 09:00

Kraj volontiranja : 25.05.2017. 17:00

Vrijeme volontiranja : 09:00-17:00

Ukupno sati: 4.00

Otvoreno za volontiranje: