DSC_0203.jpg

MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

Hrvatska volontira 2017

Žmergo

Opatija

Diana Kovačić

0989155537

info@zmergo.hr

Maršala tita 86, 51 410 Opatija

Udruga Žmergo je zajedno s Gradskim društvom Crvenog križa Opatija i njihovim Klubom 60+ te učenicima Ugostiteljske škole Opatija obilježila Međunarodni dan biološke raznolikosti. Na terasi ispred Kluba 60+ između 9 i 11 sati mogli su se degustirati raznih voćnih i povrtnih kombinacija smoothie napitaka.

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se u svijetu već 24 godine, a ove godine obilježit ćemo ga i u Opatiji, a s ciljem podizanja svijesti i razumijevanja biološke raznolikosti i njezine važnosti. Gubitak biološke raznolikosti globalno je povezan, a neki od uzroka su negativne posljedice poljoprivredne djelatnosti, onečćenja okoliša (tla, vode i zraka), urbanizacije prostora i globalnih klimatskih promjena. Ovom manifestacijom upravo se skreće pozornost na gore spomenute uzroke i to pripremanjem smoothie napitaka, stavljajući naglasak na organske, lokalno uzgojene namirnice.

Cilj manifestacije je promovirati održive prehrambene sustave i koncept „nula otpada“ (tzv. zero waste), stoga će se ostaci od voća i povrća posebno odlagati u kućne kompostere. Nastali biološki otpad preuzet će učenici Ugostiteljske škole Opatija i odnijeti ga u školske kompostere. Novopostavljena školska kompostana školi su omogućena kroz Žmergov europski projekt EAThink2015 kako bi učenici učili učinkovito i održivo upravljati organskim otpadom, kako onim iz školske kuhinje tako i onim nastalim provođenjem javnih građanskih akcija te proizvoditi humus za potrebe škole te po mogućnosti i lokalne zajednice. Ove iznimno popularne i zdrave napitke pripremat će članovi i volonteri Udruge Žmergo uz pomoć učenika i Žmergovih EVS volontera iz Španjolske i Francuske te članova i volontera Kluba 60+.

Ovom akcijom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti podržat ćemo i manifestaciju Hrvatska volontira kojoj je cilj mobilizirati čim veći broj volontera i organizatora volontiranja na nacionalnoj razini kako bi se prepoznao izniman značaj volontiranja za doprinos društvu u cjelini.

Broj volontera : 25

Početak volontiranja: 22.05.2017. 08:00

Kraj volontiranja : 22.05.2017. 12:00

Vrijeme volontiranja : 9 - 11

Ukupno sati: 100.00

Otvoreno za volontiranje: