11041283_10152763302765952_6076955611686092309_n.jpg

Promocija volontiranja i volonterskog kluba Vitamin V

Hrvatska volontira 2015.

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Rijeka

Ivana Mijatović i Melita Perić

0917231769 ili 098368010

ivana.mijatovic10@skole.hr

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka Ivana Filipovića 2 51 000 Rijeka

''HRVATSKA VOLONTIRA 2015.'' – PREZENTACIJA VOLONTERSKOG KLUBA ''VITAMIN V'' U OŠ BRAJDA I EŠMM

 

 

Ponedjeljak, 18. svibnja, obilježen je kao prvi dan u tjednu ''Hrvatska Volontira'', koji ove godine traje od 18. svibnja do 23. svibnja. Cilj same manifestacije je uključiti u volontiranje što veći broj pojedinaca, organizacija civilnoga društva, institucija te tvrtki, kako bi se kroz različite akcije i aktivnosti promoviralo volontiranje i njegov značaj za društvo.

 

Kao i prošle godine, i ove se godine naša  Škola kroz svoj Volonterski klub ''Vitamin V'' odlučila priključiti ovom, za volontiranje vrlo značajnom, tjednu. Na sastanku Volonterskog kluba dogovoreno je da će tjedan biti obilježen trima akcijama, među kojima je jedna bila i prezentacija Volonterskog kluba na dva mjesta: u Osnovnoj školi Brajda te u knjižnici naše Škole.

Prezentiranje volontiranja i Volonterskog kluba naše Škole održali su maturanti Lorena Mršić i Alen Kurtović (4.a) u Osnovnoj školi Brajda. Dvoje volontera rado se javilo za posjet svojoj bivšoj osnovnoj školi. Puni volje, s nestrpljenjem smo dočekali podne kada su došli u prostorije svoje bivše škole gdje ih je u učionici glazbenog dočekalo mnoštvo osnovnoškolaca. Na licu im se vidjelo koliko nestrpljivo čekaju čuti što je volontiranje, kako se ono provodi, što je sve bitno znati kod volontiranja i kako to radimo mi u našoj Školi. Posjet Osnovnoj školi Brajda nije bio slučajan jer su, igrom slučaja, mladi osnovnoškolci na Vijeću učenika izrazili želju za pokretanjem vlastitog volonterskog kluba, pa smo im omogućili da kroz jednu zabavnu prezentaciju upoznaju barem osnovne stvari koje kod volontiranja trebaju znati. Isto tako smo im pružili i priliku da čuju naša vlastita iskustva koja  smo stekli tijekom dvije godine volontiranja. Na kraju prezentacije, osnovnoškolci su nas ispratili osmijesima i ponekim sramežljivim pitanjem, a Lorena i ja nismo mogli odoljeti a da ne posjetimo naše nekadašnje profesore koji su bili oduševljeni samom idejom volontiranja.

U međuvremenu, dok smo mi održavali prezentaciju u bivšoj  školi, u knjižnici naše Škole volonterke Tea Perasz i Ariana Krišković (4.h) prezentirale su rad ''Vitamina V'' učenicima drugih razreda, a s ciljem motiviranja mladih učenika da se priključe volontiranju.  Našim odlaskom, školski Volonterski klub ostaje u manjku s volonterima, pa je stoga bilo potrebno privući mlađe generacije i približiti im volontiranje kako bi se ''Vitaminu V'' priključilo što više mladih učenika naše Škole. Oni će kroz godine koje dolaze moći uvelike pomagati radu Škole i činiti Školu ljepšim mjestom za učenje i odrastanje.

Volontiranjem smo se i mi maturanti zadovoljili jer smo tu prezentaciju odlučili održati s entuzijazmom i strašću te pokazati koliko je nas volontiranje izgradilo i pomoglo nam  probiti neke vlastite granice. Omogućilo nam je nova poznanstva, stjecanje novih vještina i iskustava te nam, na jedan poseban  način, omogućilo da sazrijemo i shvatimo kako je to zapravo raditi. I dok se mi maturanti opraštamo od svoje srednje, iako će neki od nas i dalje aktivno volontirati u ''Vitaminu V'' i imati priliku susretati stare profesore, bilo  je ipak potrebno privući mlade ljude jer na njima svijet ostaje. Pred njima je također prilika da pokažu kako je to graditi bolji svijet pomažući drugima.

Broj volontera : 4

Početak volontiranja: 18.05.2015. 10:00

Kraj volontiranja : 18.05.2015. 15:00

Vrijeme volontiranja : 5

Ukupno sati: 6.00

Otvoreno za volontiranje: /