Savjetovalište Lanterna Makarska

Savjetovalište Lanterna Makarska, udruga

Trg Tina Ujevića 5 Makarska

Ivona Vučić

021616992

test Rastimo uz pokret!
21.05.2016. 11:00
Makarska

Projekt Rastimo uz pokret okuplja učenike od 1. do 4. r.OŠ.

Osnovni cilj projekta jest što većem broju djece pružiti priliku bavljenja rekreativnim i redovitim sportskim sadržajima u svrhu unaprjeđivanja i promicanja zdravlja (posebno djeci sa zdravstvenim teškoćama, teškoćama u području motorike, socijalizacije i onima koji se ne bave nikakvim sportom).

21.svibnja smo planirali sa učenicima koji dolaze na aktivnosti organizirati jedan edukativni izlet koji bi uključio i naše volontere. Zadatak volontera bi bio pomoć voditeljima aktivnosti, druženje s djecom, osmišljavanje aktivnosti za djecu, podjela marende. 

20170322_110637.jpg OSMIJEH ZA OSMIJEH
24.05.2017. 16:00
Makarska

Projekt osmijeh za osmijeh namijenjen je korisnicima Doma za starije i nemoćne u Makarskoj.

Savjetovalište Lanterna svake srijede organizira posjet i druženje s korisnicima Doma za starije i nemoćne. U projekt su uključeni volonteri srednje škole koji svojim dolaskom pokušavaju olakšati i razveseliti njihov boravak u Domu. S obzirom da su takva druženja organizirana na obostrano zadovoljstvo, odlučili smo posjete obogatiti organizacijom  piknik - druženja..

24. svibnja planiramo organizirati piknik - druženje za korisnike Doma. Velika većina korisnika je slabo pokretna i bez obzira na naše uporne pokušaje nismo ih uspijeli potaknuti na izlazak u šetnju, stoga smo odlučili ovaj piknik organizirati u njihovom vrtu jer bi to omogučilo njihovo prisustvo u većem broju. Oni taj vrt slabo koriste jer su im vrata koja vode u dvorište uglavnom zaključana.

Za taj dan smo planirali organizirati glazbu, zakusku i druženje s korisnicima na svježem zraku, oni se toj ideji izuzetno raduju. Samo trajanje piknika bilo bi od 16,00 - 19,00h. Uključili bismo 6 volontera iz srednje škole, 2 volontera iz poslovnog sektora i jednog volontera iz javne ustanove. Samim projektom želimo našim starijim sugrađanima pokazati da nisu zaboravljeni, a mladim volonterima na potrebu brige o starijim osobama.

biciklijada-makarska-3-6-2017-00143.jpg Biciklijada Makarska 2018.
25.05.2018. 18:00
Makarska

Biciklijada je manifestacija koja nema natjecateljski karakter već promovira zdrav stil življenja, sigurno ponašanje u prometu i promociju korištenja bicikla kao ekološki prihvatljivije prijevozno sredstvo. Obzirom da nije natjecateljskog karaktera svake godine okuplja veliki broj sudionika (prošle godine više od 700) od malih beba u kolicima do najstarijih stanovnika Makarske. Sudionici se osim na biciklama voze i na rolama i romobilima, a utrci se priključuju i osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima. Na taj način svi imaju priliku sudjelovati i s nama dijeliti radost same manifestacije. Biciklijada 2018. započinje 25.5.2018. u 18 sati na Gradskoj rivi gdje svi natjecatelji mogu doći besplatno servisirati svoje bicikle, a potom uživati u svirci mladih Makarskih bendova. Sutradan 26.5.2018. okupljanje sudionika na Gradskoj rivi je oko 9 sati, slijedi podjela brojeva i majci (zaštitni znak Biciklijade) i polazak sa startne linije je u 10 sati. Voze se tri kruga oko grada i za vrijem trajanja utrke zatvoren je promet za automobile i motore na svim glavnim prometnicama. Cijela manifestacija je organizirana na volonterskoj osnovi i zato okuplja veliki broj volontera. Volonteri će osim podjele brojeva, dijeljenja osvježenja, dežuranja na cestama sudjelovati i u zabavnom programu. Liječnik koji je zadužen za eventualne nezgode na biciklijadi također volontira jer prisustvuje samom događaju izvan svog radnog vremena.

Svi koji ste u blizini  Makarske 25. i 26.5.2018. pozvani ste da nam se pridružite!

 

makarska-biciklijada-26-5-2018-00213-1024x681.jpg Biciklijada Makarska 2019.
24.05.2019. 19:00
Makarska

Biciklijada je već tradicionalna manifestacija, ne natjecateljskog karaktera. Promovira zdrav stil življenja, ukazuje na važnost sigurnog ponašanja u prometu, ali i promociji bicikla kao ekološki prihvatljivijeg prijevoznog sredstva.

Okuplja veliki broj sudionika koji iz godine u godinu raste. Sudionici osim na biciklama mogu sudjelovati na rolama, romobilima, roditelji mogu gurati bebe u kolicima, a osobe s invaliditetom mogu sudjelovati u invalidskim kolicima.

Biciklijada 2019. započinje 24.5.2019 u 19 sati na Gradskoj rivi gdje natjecatelji mogu obaviti servis bicikla te nakon toga uživati u glazbenom programu. Sutradan 25.5.2019. okupljanje sudionika, prijava, preuzimanje brojeva i majica počinje u 9 sati. Početak utrke je planiran za 10 sati i sudionici voze 3 kruga oko grada. Za vrijem trajanja utrke sve glavne prometnice u gradu bit će zatvorene za redovan promet.

Zbog zahtjevnosti cijele organizacije samog događaja, uključen je veliki broj volontera. Volonteri osim na samoj manifestaciji sudjeluju i u pripremnoj organizaciji. Volonterske aktivnosti su sljedeće: podjela brojeva, djeljenje majica i osvježenja, dežuranje na cestama, sudjelovanje u programu... I liječnik koji je dežuran na manifestaciji odrađuje to volonterski izvan svog radnog vremena.

Vjerujemo kako će i ove godine to biti prekrasan događaj vrijedan prisustvovanja te vas ovim putem sve pozivamo!

obitelj OBITELJ VOLONTIRA ZA OBITELJ
24.09.2020. 08:00
Makarska

Projekt Obitelj volontira za obitelj je namjenjen prikupljanju sredstava za pomoć jednoj potrebitoj obitelji s petero djece s područja Makarske.

Savjetovalište Lanterna je za ovu humanitarnu aktivnost aktiviralo svoje volontere koji često volontiraju obiteljski, mame i tate, mame i djeca te na taj način prenose ljubav prema volontiranju unutar obitelji.

U ovoj volonterskoj akciji humanitarnog karaktera volonteri će unutar obitelji peći kolače (angažman će biti dokumentiran fotografijom) koje planiramo prodavati na štandu na Makarskoj rivi. Pečenje kolača će se organizirati tijekom dana i večeri 24. rujna kako bi kolači bili spremni za prodaju sljedećeg dana. Sama prodaja kolača će se održati 25. rujna 2020. od 8 do 14 sati te će se na prodajnom mjestu volonteri izmjenjivati. Sav prihod sakupljen od prodaje kolača bit će doniran jednoj potrebitoj obitelji s petero djece s područja Makarske za nabavku stvari za školu.
 

IMG-20210821-WA0076.jpg Volontiramo za obitelj
30.09.2021. 09:00
Makarska

Ovogodišnja volonterska akcija planirana je u trajanju od dva dana, 30.09. i 01.10. Planirane aktivnosti su sređivanje životnog prostora od 25 metara kvadratnih u kojem živi mlada obitelj s petoro maloljetne djece. Kroz nekoliko posjeta obitelji, došli smo do zaključka kako je životni prostor neadekvatan za dobar i kvalitetan život. S obzirom da je u obitelji 4 školaraca, planiramo im kroz sitne popravke i nabavku dodatnog potrebnog namještaja, olakšati ispunjavanje školskih obaveza. 

3f957411-4daf-46fa-b09d-5e17b5224ce6.JPG Pojačajmo Suncu boju
13.05.2022. 08:00
Makarska

Ovogodišnja volonterska akcija ima za cilj uređenje dvorišta ispred udruge Sunce, udruge osoba s invaliditetom u Makarskoj. Kako dolazi sve ljepše vrijeme njihovi korisnici mogu koristiti taj prostor, ali ga je potrebno urediti. Volonteri će prebojati postojeću sjenicu, posaditi začinsko bilje i obojati posude u koje će to bilje biti posađeno. U volonterskoj akciji će sudjelovati i volonteri udruge MIKE, a vjerujemo kako će nam se i sami korisnici Sunca rado pridružiti. Osim zajedničkog veselog druženja nadamo se kako ćemo osvježenim prostorom uljepšati svakodnevnicu svim članovim udruge Sunce.

Aktivnost će se održati 13.5.2022. kroz jutarnje sate.