Žmergo

Žmergo, udruga

Viktora Cara Emina 3

Melanija Purić

051271459

1.jpg Eko otok
22.05.2015. 09:00
Opatija

Promocija akcije selektivnog sakupljanja otpada svim zainteresiranim građanima. Prikazivanje kako i gdje odložiti koju vrstu otpada. Na promotivno-edukativnom štandu građane dočekuju članovi i volonteri Žmerga s informacijama, ali i kutijama za skupljanje pojedinih vrsta otpada.

Žmergov eko otok se održava u sklopu projekta Održivost u praksi.

13243810_609842802503917_1198844954730676846_o.jpg Ekološki sajam Opatija
21.05.2016. 07:00
Opatija

U subotu, 21 svibnja 2016. godine ispred opatijske tržnice Mrkat od 8 do 13:30 sati po drugi puta ove godine okupiti će se 19 eko certificiranih proizvođača koji će približiti svoje proizvode građanima Opatije, kao i svim njenim posjetiteljima. Široka lepeza prirodno uzgojenih proizvoda, voća, povrća, maslinovog i bučinog ulja, meda, mliječnih proizvoda, žitarica, kruha, ljekovitog bilja, kozmetike i još mnogo toga biti će predstavljeno svim zaljubljenicima ekološkog uzgoja.

DSC_0203.jpg MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI
22.05.2017. 08:00
Opatija

Gubitak biološke raznolikosti globalno je povezan, a neki od uzroka su poljoprivredne djelatnosti, onečišćenje okoliša (tla, vode i zraka), urbanizacija prostora i globalne klimatske promjene. Ovom manifestacijom upravo se skreće pozornost na gore spomenute uzroke i to pripremanjem smoothieja. Cilj je promovirati održive prehrambene sustave i zero waste koncept, stoga će se ostaci od voća i povrća posebno odlagati. Nastali biološki otpad prenijet će učenici Ugostiteljske škole Opatija u novosagrađene kompostere koje je ta škola dobila kroz Žmergov europski projekt EAThink2015. Ove iznimno popularne i zdrave napitke pripremat će učenici uz pomoć EVS volontera Udruge Žmergo iz Španjolske i Francuske.

Screenshot_20190523-142316.jpg Izrada kreativnih putokaza, popratnih znakova i ostalih vizualnih materijala za Street art MUV festival u Voloskom
22.05.2019. 10:00
Opatija

Volonterske radionice izrade putokaza i vizualnih materijala za Street art MUV (Mladi u Voloskom) festival odvit će se u srijedu, 22. svibnja 2019.  na lokaciji ureda Udruge Žmergo.  Volonteri će osmisliti pozitivne poruke, poruke za podizanje svijesti o utjecaju pojedinca na okoliš te putokaze festivala. Ovom akcijom podižemo svijest o konceptu "zero waste" te pravilnom odvajanju i odlaganju otpada. 

41585520_1823303641040415_7634211889404182528_o.jpg Zelena čistka - World Cleanup Day, 21. rujna 2019.
21.09.2019. 11:47
Opatija

Problem gomilanja otpada na divljim odlagalištima sve je veći, a većina divljih odlagališta sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada. Broj takvih odlagališta u čitavom je svijetu zabrinjavajuće velik, što je potaknulo volontere na akciju globalnih razmjera i organizaciju Svjetskog dana čišćenja. 

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno mogu utjecati na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, dok su u ljetnim mjesecima često i izvori požara. 

Zelena čistka već osmu godinu u nizu okuplja volontere iz čitave Hrvatske u rješavanju ovog zajedničkog problema. U čišćenju divljih odlagališta otpada svake godine sudjeluju brojne udruge, odgojno-obrazovne institucije, planinari, ronioci, te mnoge institucije i prijatelji akcije. 

Zelena čistka, u sklopu globalnog pokreta „Let's do it! World!“, dio je najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva. Preko 350.000 volontera iz Hrvatske je u posljednjih 7 godina sakupilo približno 30.000 tona otpada na području cijele države. Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina otpada su pokazatelj sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da je još puno posla pred nama.

Također, Zelena čistka ne treba biti percipirana samo kao akcija čišćenja, već kao rezultat cijelogodišnjih aktivnosti s kojima mnoge organizacije nastoje kroz razne aktivnosti i programe educirati građane o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja. 

Broj volontera iz godine u godinu pokazatelj je dobre volje i ekološke osviještenosti dijela građana Hrvatske i potrebe vraćanja odnosa čovjeka i prirode u ravnotežu.

Kartiranje divljih odlagališta otpada moguće je putem službene aplikacije TrashOut. Kartirati može svatko, potrebno je samo preuzeti mobilnu aplikaciju TrashOut s Google Play ili App Store-a, prošetati se kritičnim lokacijama te objaviti fotografiju uz opis i količinu otpada putem mobilne aplikacije. Krajnji rezultat je interaktivna karta čitavog svijeta s markiranim divljim deponijima koji čekaju svoje čišćenje. 

 

Još uvijek se na akciju mogu prijaviti svi zainteresirani, pojedinci, škole, institucije, fakulteti, gradovi i općine. Prijavnice se nalaze na web stranici: Pridruži se Svjetskom danu čišćenja!

Zainteresirani će klikom na interaktivnu kartu dobiti uvid koje su se jedinice lokalne samouprave ili odgojno-obrazovne institucije već prijavile. 

 

Vidimo se 21. rujna na nekoj od lokacija!

 

zmergo_digitalno Zelena čistka - 19.9.2020 - POZIV NA DIGITALNO ČIŠĆENJE
19.09.2020. 08:00
Opatija

Udruga Žmergo i ove godine organizira nacionalnu kampanju Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš! 

s ciljem podizanja svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Kulminacija kampanje je akcija čišćenja divljih odlagališta, koja će se održati već devetu godinu za redom u Hrvatskoj, 19. rujna u sklopu svjetske akcije World Cleanup Day. https://www.zelena-cistka.org/

Pozivamo vas da se 2020. godine uključite u kampanju Zelena čistka digitalnim čišćenjem!

Kako?

  • obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme
  • odjavite pretplatu nepotrebnih mailing lista 
  • registrirajte rezultate svog digitalnog čišćenja na https://digital.worldcleanupday.org/

Jedan e-mail teži u prosjeku 230 kB (to vrijedi 7,4Wh godišnje). Ako izbrišeš 30 poruka e-pošte, uštedio_la si 222Wh. To je ekvivalent niskoenergetske žarulje (9 Wh) koja ostaje uključena jedan dan.

ZC2021_FB 10 godina Zelene čistke - 18.9.2021. / World Cleanup Day
18.09.2021. 10:00
Opatija

Od 2012. godine, Zelena čistka motivira brojne građane diljem cijele zemlje, čini od njih volontere i okuplja u akcije čišćenja divljih odlagališta otpada, ujedinjene u zajedničkom cilju -   okolišu bez otpada.

To uzbudljivo putovanje počelo je davne 2011. godine. Oduševljene akcijama u Sloveniji i Estoniji, dvije Žmergice ponesene idejom o volonterskoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada u isti dan diljem cijelog svijeta u malom Žmergov ured od svega 17m2, rekle su same sebi: "Mi to moramo napraviti u Hrvatskoj!" 

I tako je sve krenulo. Vrlo brzo su se istomišljenici počeli javljati, okupljati i zajedno promišljati kako doprijeti do čim većeg broja građana i dignuti na noge svih i sve. Potpuno oslonjeni na volonterske snage, bez financija i proračuna, dogodilo se čudo i prva godini kampanje postiže uspjeh kojem su se svi potiho nadali, ali nisu usudili pomisliti da bi se mogao ostvariti.   

U prvoj Zelenoj čistki 2012. godine sudjelovalo je 41.558 građana iz 161 grada i općine, iz svih županija Hrvatske, u najvećoj akciji ikada provedenoj na ovim prostorima, koji su u jednodnevnoj petosatnoj akciji očistili 3.746 t otpada sa 729 divljih odlagališta diljem Lijepe naše! 

Na tom valu pozitive, Zelena čistka se uspješno nastavlja narednih 9 godina te ove, 2021. godine slavi važan jubilej, kako za Udrugu Žmergo kao inicijatora i koordinatora kampanje te predstavnika Hrvatske u sklopu globalne akcije World Cleanup Day u društvu 186 zemalja svijeta, tako i za Opatiju, kao i brojne dosadašnje volontere, partnere i suradnike.

Srce Zelene čistke su upravo aktivni građani, volonteri bez kojih ona nije moguća. Više od 380.000 volontera iz svih dijelova Hrvatske u proteklih 9 godina odvojilo je svoje vrijeme, energiju, a ponekad i financije očistivši iz okoliša preko 33.500 tona otpada! 

Vrhunac ovogodišnje kampanje očekuje nas 18. rujna 2021. kada će se brojni volonteri Zelene čistke po deseti put zaredom, razliti po Hrvatskoj, okupljeni u zajedničkom cilju - čistom okolišu. 

Pridruži se obitelji Zelene čistke! 

Potraži organiziranu akciju čišćenja u  svom kvartu, gradu. Nema takve? Okupi obitelj, prijatelje, susjede i organizirajte svoju. Sretno svima! 

 

rsz_img_20220514_101054.jpg Ekološki sajam Opatija 14. svibnja 2022.
14.05.2022. 08:00
Opatija

Pozivamo Vas da nam se pridružite na svibanjskom izdanju Ekološkog sajma Opatija, koji se ispred opatijskog Mrkata održava već dvanaestu godinu za redom. Žmergov ekološki sajam zamišljen je kao mjesto okupljanja zaljubljenika u eko uzgoj, a njegova realizacija ne bi bila moguća bez velikodušne pomoći volontera s Liburnijskog područja, koji će i ovom prigodom pomagati izlagačima postaviti štandove, organizirati nagradnu tombolu za posjetitelje Sajma te biti na raspolaganju svima zainteresiranima za upoznavanje s volonterskim radom u Udruzi Žmergo. Dođite, pridružite se, upoznajte se s volonterima te kroz degustaciju i kupnju eko certificiranih proizvoda podržite rad ekoloških proizvođača.