Udruga Vestigium

Udruga Vestigium, udruga

Vrbani 17

Irena Borovina

0958561270

903926_04d9f69bc5b9451ab3de4ed87fc9e7cc.jpg ZELENA ŠKOLA
24.05.2017. 17:00
Zagreb

Cilj i svrha osnivanja Udruge je poboljšanje kvalitete života na zdrav i kreativan način, te promicanje humanog, zdravog i prirodnog načina življenja. Svrha djelovanja Udruge Vestigium je isticati, poticati i promovirati važnost pravednog, zdravog i humanog društva koje uvažava svoje pojedince sa svim svojim različitostima bez diskriminacije u bilo kojem pogledu i u bilo kojoj osnovi. Osviještene i osnažene obitelji su nositelji takvog društva te se svojim aktivnostima obraćamo njima, osluškujući njihove nezadovoljene potrebe i pružajući im svakodnevnu potporu.

Obitelj, djecu i pojedince, ali i zajednicu osnažujemo putem inovativnih, kreativnih i osviještenih radionica i projekata tako stvarajući poticajnu, tolerantnu i održivu sredinu za odrastanje djece i život obitelji.

Radimo i individualnim pristupom obraćajući se istaknutim ciljnim skupinama ili pojedincima s neodgovorenim potrebama.

Također iniciramo i sudjelujemo u raznim radnim grupama i poticajnim aktivnostima kako bismo utjecali na stvaranje integriranog gradskog „kvartovskog“ prostora ugodnog i poticajnog djecu i obitelj.

Aktivnosti koje udruga provodi/će provoditi su usmjerene na:

+ promociju zdravog i kreativnog življenja

+ poticajno odrastanje i učvršćivanje važnosti obitelji kao nositelja sigurnosti i napredovanja društva

+ osnaživanje djece i roditelja u obiteljskim ulogama

+ pružanje sadržaja i poticaja marginaliziranim grupama koje zbog emotivnih, zdravstvenih, socijalnih ili materijalnih prilika ostaju uskraćene istih ili im je pristup otežan

 

ZDRAVKA – radionice poticajnog kuhanja i kreativne radionice. S takvim aktivnostima potičemo stjecanje zdravih navika i percepcije zdravlja. Putem radionica poticajnog kuhanja, rekreacije i relaksacije, sportskih aktivnosti za djecu i odrasle potičemo da ljudi sami osjete i nauče zdravo živjeti te da djeca odrastaju u zdravom i poticajnom okruženju.

 

Primjeri takvih radionica su izlet u opg i sadnja jagoda, pričaonica za svjetski dan dječje knjige, Yoga, Japanska gimnastika, trening za Superjunake, EKO plac i zdravo kuhanje, izrada prirodnih sapuna...i mnoge druge.

Volonterske akcije koje su nam potrebne odvijet će se u smislu održavanja trenutnog programa promicanja zdravog življena i obogaćivanja istog novim akrivnostima. Dakle, pomoć u obliku novih ideja ali i sudjelovanja u radionicama.

Konkretnije, sađenje biljaka, farbanje žardinjera, šmirglanje klupica, pomaganje oko kuhanja (guljenje krumpira, sjeckanje povrća i sl.), animatori za djecu (u obliku citanja priča, likovnih radionica, kreativnih pokusa, sportskih aktivnosti), nošenje stvari (donošenje stolova i stolica za plac i ostale aktivnosti).

Zelena škola koja će se održati 24.5.2017. biti će locirana u prostorijama udruge Vestigium ali i u samom parku ispred gdje će se odvijati većina sadržaja. Zakazana je sadnja biljaka, eko plac, trening za superjunake, Japanska gimnastika, radionica kuhanja, čitanje prića, kreativna likovna radionica za djecu.

 

computer-user-man-isolated-icon-office-person-human-web-vector-illustration-69357136.jpg ZELENI DAN
26.05.2018. 12:00
Zagreb

Zeleni dan je događaj koji prvenstveno uključuje djecu, polaznike O.Š.Vrbani. Kako bismo usadili, već u ranom djetinjstvu, zdrave navike djeci, pokrenuli smo školski vrt u kojem jednom tjedno djeca uređuju i sade biljke. Osim što uče kroz praktični rad, druže se i rekreiraju na zraku. 

Program rada za ovaj događaj je obnoviti već posađeno bilje, oplijeviti zemlju, obrezati voćke, pokositi travu. Kada se sve pripremi za sadju, posaditi začinsko bilje i povrće (mrkvu, grah, salate i sl.). Osmislili smo i mali "šator od graha", instalaciju od žica u obliku šatora po kojima će se penjati grah te tako formirati hlad u ljeti i mjesto za druženje.

Također, budući da svi volimo i bolje radimo u lijepo uređenom okolišu, potrebno je ofarbati školske klupice i nogometne golove.

Nakon radnih akcija u vrtu O.Š. Vrbani, odlacimo na "eko plac" koji se održava u prostoru Udruge Vestigium. Tamo se mogu vidjeti i probati već sazrijeli eko proizvodi naših OPG partnera. Djeci približavamo put koji treba proći kako bismo uzgojili nešto zdravo i hranjivo.