Udruga Eko Brezna

Udruga Eko Brezna, udruga

Ulica Stjepana Radića 19 Šušnjevci 35209 Bukovlje

Lidija Vukojević

0915744371

20180420_120620.jpg Volonterska akcija "Dan planeta zemlje" u OŠ A. M. Reljković u Bebrini
18.05.2018. 08:30
Bebrina

U okviru projekta Eko-Eko Volonterko kojeg finacira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provodi udruga Eko Brezna u partnerstvu s OŠ A.M.Reljković iz Bebrine i OŠ A. Mihanović iz Slavonskog Broda, provodi se velika volonterska akcija pod nazivom "Dan planeta zemlje". Toga dana učenici će organizirati različite radionice na temu ekologije i očuvanja okoliša. Mali organizatori su učenici - školski volonteri iz školskog volonterskog kluba  "Volonteri dobrog srca". Radionice imaju za cilj pobuditi svijest o važnosti očuvanja okoliša škole ali i lokalne zajednice u kojoj žive, pa će tako te radionice obuhvaćati puno kreativnog rada poput obnavljanja starih predmeta, izrada ukrasa, sadnju aronije i drugih voćaka, biljaka i sadnica cvijeća, izradu makramea za viseće lončanice, izrade vjetrenjače, kućica za ptice i sl. U ovu volontersku akciju bit će uključeno više od 160 učenika OŠ A. M. Reljković iz Bebrine, te nastavnici, roditelji, predstavnici civilnog sektora te učenici partnerske škole OŠ A. Mihanović iz Slavonskog Broda.

30709291_164878730863608_4959182158670331904_n.jpg Volonterska akcija "Uvod u zeleni svijet - stvaranje Eko parka u matičnoj školi" u OŠ A. Mihanović u Slavonskom Brodu
19.05.2018. 08:30
Slavonski Brod

U okviru projekta Eko-Eko Volonterko kojeg finacira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provodi udruga Eko Brezna u partnerstvu s OŠ A.M.Reljković iz Bebrine i OŠ A. Mihanović iz Slavonskog Broda, provodi se velika volonterska akcija pod nazivom "Uvod u zeleni svijet - stvaranje Eko parka u matičnoj školi" koja ima za cilj vratiti školi stari sjaj kroz mini akcije uređenja okoliša oko matične škole. Kako će ova akcija uključiti različite dionike poput učenika, nastavnika, roditelja, predstavnika udruga i u ovoj školi postavit će se jedna kvalitetna zajednička suradnja u isticanju volonterskih vrijednosti i važnosti očuvanja okoliša škole kao drugog "doma" za učenike. Ova volonterska akcija imat će i edukativni karakter jer će se učenici upoznati s postupcima pripreme zemlje za sađenje, ali i koracima pri sadnji i održavanju različitih vrsta ukrasnog bilja i cvijeća, promovirat će ekologiju kao sastavni dio svog života, kroz rad i učenje u prirodi, boravak na svježem zraku, ostvariti povezanost tehnike, društva i prirode kroz fokusirane i osmišljene volonterske akcije uređenja okoliša škole - uređivanje i bojanje ograde škole, sadnja različitog začinskog bilja, cvijeća i voćaka, priprema terena za postavljanje sjenice kao zelene učionice. U ovu akciju bit će uključeno oko 60 učenika OŠ A. Mihanović - školski volonteri volonterskog kluba OŠAM, 30 nastavnika, 5 roditelja, 2 domara.

42264938_757790894570882_5508154944185696256_n.jpg Volonterska akcija „Zelena oaza učenja“ – postavljanje Eko bare, sjenice, sadnja biljaka te uređenje okoliša bare i sjenice
22.05.2019. 09:00
Bebrina

U okviru projekta Eko-Eko Volonterko kojeg finacira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provodi udruga Eko Brezna u partnerstvu s OŠ A.M.Reljković iz Bebrine i OŠ A. Mihanović iz Slavonskog Broda, provodi se velika volonterska akcija pod nazivom „Zelena oaza učenja“. Akcija uključuje postavljanje ekološke bare i sjenice (učionice u prirodi) te uređenje njihovog okoliša postavljanjem kamenjara i sadnjom različitog začinskog i ukrasnog bilja. U baru će se unijeti i ribe koje će učenici volonteri imati priliku hraniti tijekom cijele godine te će moći proučavati biljne i životinjske vrste, ispitivati svojstva vode i promatrati dolazi li do kakvih promjena u ekosustavu. Na kraju će zajedno s nastavnicima volonterima izraditi info panoe o flori i fauni našeg prostora koje će postaviti uz baru i sjenicu. Mali organizatori su učenici - školski volonteri iz školskog volonterskog kluba  "Volonteri dobrog srca".

Cilj ove velike volonterske akcije je uspostaviti učionicu u prirodi sa različitim ekološkim odnosno prirodnim sadržajima koji će obogatiti prostor oko učionice i učenike potaknuti na veći boravak u prirodi, zaštitu prirode, očuvanje okoliša škole i uključivanje u društveno-koristan rad u školi.

U ovu volontersku akciju bit će uključeno 30 učenika OŠ A. M. Reljković iz Bebrine, te nastavnici, roditelji, predstavnici, domar, spremačice i predstavnici civilnog sektora.

1.jpg Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu
25.09.2020. 10:00
Slavonski Brod

Udruga Eko Brezna će manifestaciju Hrvatska volontira 2020. obilježiti virtualnim predstavljanjem volontera udruge koji će prenijeti svoja iskustva vezana za volontiranje s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o činjenici da je volonterstvo pozitivan način na koje se može steći steći znanje, vještine, radno i životno iskustvo, ali i poznanstva te si tako omogućiti ulazak u tržište rada, a pritom istovremeno dati svoj doprinos razvoju društva te činiti pozitivnu promjenu u lokalnoj zajednici svojim nesebičnim pomaganjem drugima. 

55555.jpg "Kroz igru odgajamo društveno odgovorne građane"
01.10.2021. 10:00
Slavonski Brod

Udruga Eko Brezna u suradnji s Udrugom Vivak - udruga za kreativni razvitak djece i mladih iz Slavonskog Broda, OŠ. Vladimir Nazor Slavonski Brod te Obrtom za čuvanje djece Smješko organizira volontersku aktivnost "Kroz igru odgajamo društvno-odgovorne građane". 

Učenici osnovne škole i članovi udruge Vivak (osnovnoškolska djeca) u suradnji sa svojim nastavnicima i članovima udruge osmislit će i izvesti priredbu (igrokaz) "Mali ljudi velikog srca" putem koje će najmlađe (djecu od 1. -  6. godina koja se nalaze u dnevnom boravku Obrta za čuvanje djece Smješko) upoznati s važnosti međusobnog pomaganja, prijateljskog razumijevanja, suosjećanja za druge (svoje prijatelje) i svoju lokalnu zajednicu u potrebi. Također će učenici, uz pomoć volontera, s djecom igrati razne igre i pjevati pjesmice koje će ih motivirati na pomaganje, važnost druženja, čuvanja i brigu o okolišu te o važnosti prijateljstva i poznavanja potreba svoje lokalne zajednice. Volonteri u ovoj aktivnosti (predstavnici Udruge Eko Brezna, Udruge Vivak i OŠ V. Nazor) pored pripreme programa volonterske aktivnosti pripremiti će kolačiće i kiflice za sudionike aktivnosti.

Ovakvom aktivnosti želi se najmlađe upoznati s važnošću pomaganja drugima, prijateljima u nevolji i upoznati ih s pojmom volontiranja u lokalnoj zajednici. Učenike i članove udruge Vivak (osnovnoškolska djeca) koja će sudjelovati u aktivnostima također se želi usmjeravati u području volontiranja (odgoj za volontiranje) tako da po završetku osnovne škole kod njih zadržimo/potaknemo želju za aktivnim volontiranjem u lokalnoj zajednici te da ih odgajamo u društveno odgovorne građane.