OŠ Eugen Kumičić Rijeka

OŠ Eugen Kumičić Rijeka, obrazovna ustanova

Franje Čandeka 40 Rijeka

mr sc Ana Anić Opašić

051 642129

nova.jpg Složna braća kuću grade
20.05.2019. 10:00
Rijeka

Budući prvoškolci, polaznici Dječjeg vrtića Turnić (30 djece)  dolaze u pratnji svojih odgajateljica u dogovoreni posjet školi. Članovi Volonterske skupine "Mali veliki učitelji" iz šestog razreda  u ugodnom ambijentu školske knjižnice/čitaonice  prezentirat će im duhovitu i poučnu priču "Tri praščića i prehlađeni vuk" Stevea Smallmana. Priča se može iščitavati na više nivoa; omogućuje nadogradnju znanja iz zdravstvenog odgoja o pravilnim postupcima kod prehlade i širenju klica, ali govori i  o nesporazumima u komunikaciji, predrasudama i bogatstvu različitosti. "Mali veliki učitelji" će voditi mališane do pravilnih zaključaka, korisnih za život i suživot. Kao sjećanje na ovaj dan svako dijete dobije  stranicu-bojanku sa tri vesela praščića. Aktivnost su osmislile i pripremile: ravnateljica mr.sc. Ana Anić Opašić i pedagoginja Bojana Marin.

gledamo.jpg IT'S OK TO BE ME!
29.09.2021. 08:00
Rijeka

Školski  volonteri (Mali veliki učitelji - učenici  iz starijih razreda) prezentirat će prvašićima zabavno-edukativnu  priču Orianne Lallemand "Vuk koji je htio biti druge boje" te ih nakon toga (koristeći vještinu aktivnog slušanja) voditi kroz  razgovor o suštini priče, osjećajima koje je pobudila,  povezivanje  s dječjim iskustvima i izražavanje njihovih promišljanja. Aktivnost će doprinijeti jačanju pozitivne slike od sebi (i kod mališana i kod volontera), komunikaciji i međuvršnjačkoj suradnji i predstavljati doprinos identitetu škole kao mjesta u kojem se njeguju vrijednosti koje promiču suradnju, samopoštovanje i samopouzdanje.

P5031684.JPG Osmijeh moje prabake
11.05.2022. 08:00
Rijeka

Aktivnost  izvode učenici petog razreda, članovi volonterske skupine Mali veliki učitelji, u svakom odjelu prvog razreda (odvojeno). Prvašićima prezentiraju priču Zorana Maljkovića „Zašto (ne) volim proljeće“ (koja govori o djetetovim miješanim osjećajima vezanim uz „obavezu“ prema najstarijm članovima obitelji) te legendu o žalosnoj vrbi i cica-macama;  nakon toga ih (primjereno dobi razumijevanja i izražavanja učenika),  koristeći vještinu aktivnog slušanja i djeci blizak rječnik, vode kroz promišljanje i zaključke  o suštini priče, osjećajima koje je kod djece pobudila, izražavanje svojih iskustava i promišljanja.   Smisao je u   osvještavanju životnih vrijednosti, u prvom redu  međugeneracijske solidarnosti, empatije i ljubavi , radosti darivanja svoga vremena drugima.

Aktivnost su osmislile i pripremile školske koordinatorice volontera (ravnateljica mr. sc. Ana Anić Opašić i pedagoginja Bojana Marin) koje uvježbavaju učenike volontere.